GNU/Linux İşletim Sistemi


GNU/Linux İşletim Sistemi ile ilgili görsel sonucu

Linux veya GNU/Linux çekirdeği ve çeşitli GNU araçları üzerine kurulmuş işletim sistemlerinin genel adıdır. Linux çekirdeği ve GNU araçları açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsizdir. Kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Linux ismi ilk olarak Linus Torvalds tarafından yazılan ve 5 Ekim 1991'de duyurusu yapılan Linux çekirdeğinden gelmektedir. Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux çekirdeği; sunucu bilgisayarlar, masaüstü-dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, akıllı telefonlar, yeni nesil TV'ler, tabletler, araç içi sistemler ve süper bilgisayarlarda kullanılmaktadır. 

GNU/Linux İşletim Sistemi ile ilgili görsel sonucu

Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranı bakımından dünya çapında ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın en güçlü 10 süper bilgisayarında kullanılmaktadır. Masaüstü ya da sunucu bilgisayarlara yönelik olarak hazırlanan Linux sistemler özel olarak Linux dağıtımı  olarak isimlendirilmektedir. Popüler Linux dağıtımlarından bir kaçı; Debian, Ubuntu, Fedora, Linux Mint, openSUSE, Red Hat Enterprise Linux şeklinde örneklendirilebilir. GNU/Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak İnternet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri belirlenerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. 


Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Hatalar, anında kullanıcılar tarafından belirlenip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. 


Linux, fikirsel ve teknik anlamda Unix’den esinlenilerek geliştirilmiştir. Ancak Linux'un Unix ile herhangi bir kod ortaklığı bulunmamaktadır yani Linux'un kodları sıfırdan başlanılarak yazılmıştır. Günümüzde Linux çekirdeğini kullanan işletim sistemleri büyük bir kitle tarafından genel olarak "Linux" adıyla anılmaktadır. Diğer yandan Özgür Yazılım Vakfı ve çeşitli özgür yazılım toplulukları, bir işletim sistemi olarak Linux'dan bahsederken, GNU araç ve yazılımlarını barındırıyor olması nedeniyle "GNU/Linux" adını kullanmaktadır.

AKILLI TELEFON VE TABLETLER



  • Android: Google tarafından, mobil cihazlar için üretilen, Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Günümüzde akıllı telefon sektöründe yılı içi akıllı telefon satışları göz önüne alındığında pazar lideri konumundadır.
  • Tizen: Linux Vakfı bünyesinde Samsung ve Intel'in öncülüğünde akıllı telefonlar, tabletler ve TV'ler için geliştirilen bir işletim sistemi projesi.. HTML5 tabanlı bir arayüze sahiptir.
  • Ubuntu Touch: Canonical Ltd. tarafından, akıllı telefonlar ve tabletler için geliştirilen Linux tabanlı mobil işletim sistemi.
  • WebOS: HP'nin Palm cihazlar için geliştirdiği, Linux çekirdeğini kullanan mobil platformu.


Google Plus'ta Paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder