Hemen her gün kullandıklarınızdan belki de adını dahi duymadıklarınıza kadar tam 75 farklı sosyal medya sitesinden kısaca bahsetmeye çalıştık. 75 sosyal medya sitesinin sıralandığı bu listede; halihazırda geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden ağlar bulunduğu gibi, yakın gelecekte popüler olma ihtimali bulunduğuna inandığımız yani gelecek vaat eden siteler de yer alıyor.
Listedeki “Aktif Kullanıcı Sayısı” bilgisi fikir edinmeniz açısından yaklaşık kullanıcı sayısı olup, ilgili sosyal medya sitesindeki hesabına en az ayda 1 defa giriş yapan kullanıcılar esas alınarak belirlenmiştir. Bu kullanıcı sayısı bilgileri için Forbes, Wikipedia, CNN, New York Times gibi farklı kaynaklar ile sitelerin kendi güncel yayınlarından faydalanılmıştır. Ayrıca mümkün olduğunca yalnızca Çinçe, Rusça veya Portekizce gibi tek dil desteği olan yani belirli toplumlara hitap eden popüler sosyal medya sitelerinden ziyade çoklu dil desteği bulunan sosyal ağlara yer vermeye çalıştık.
1. Facebook
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 1,2 Milyar
Açıklamaya pek de gerek olmayan Facebook, kısa süre önce güncellediği tasarımıyla tüm dikkatleri yeniden üzerine çekmeyi başardı. Kullanıcı sayısında Avrupa’nın bir numarası olduğumuz Facebook, kullanıcıların yeni insanlarla tanışmak ve fikirlerini paylaşmak için hala en çok tercih ettiği sosyal medya sitesi.
2. Twitter
Tür: Mikroblog, Sosyal Ağ Sitesi, RSS
Aktif Kullanıcı Sayısı: 230 Milyon
Her saniye 6 binden fazla tweetin atıldığı Twitter’da, günde 500 milyonun üzerinde tweet girişi yapılıyor. Twitter kullanıcılarının neredeyse %75’i hesaplarına mobil cihazlar üzerinden erişim sağlarken, aktif hesapların yaklaşık olarak %5’inin “spammer” olduğu tahmin ediliyor. Ancak yine de ülkemizde de gördüğümüz üzere Twitter, sosyal olaylarda çok hızlı veri akışı sağladığı için küresel boyutta yaygın bir şekilde kullanılıyor.
3. WordPress
Tür: Blog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 73 Milyon Blog
Her gün 500 bin yeni yazının yayımlandığı, dünya üzerindeki tüm web sitelerinin %22’sini ifade eden, 25 binden fazla plug-in ile WordPress kendi başına bir internet fenomeni. Hayat hakkında “bir şeylerden” bahsetmek ve geniş kitlelere ulaşmak için tıpkı geçmişte olduğu gibi bugünün dijital dünyasında da WordPress, açık ara bir numara… İyi ki varsın WP!
4. Google Plus
Tür: Dijital Kimlik, Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 540 Milyon
Google’ın gücü sayesinde kısa bir zaman zarfında popüler siteleri geride bırakarak dünyanın en büyük sosyal ağlarından biri olmayı başaran Google Plus, artık hafta 2 milyara yakın fotoğrafın yüklendiği dev bir sosyal medya aracı haline gelmiş durumda. Doğrudan link verme imkanı bulunduğu ve bizzat Google ismini taşıdığı için SEO açısından göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir öneme sahip.
5. LinkedIn
Tür: Profesyonel Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 275 Milyon
İş dünyasının dört bir yanından, farklı uzmanlık alanlarındaki profesyonelleri bir araya getiren LinkedIn, küçük ve orta ölçekli şirketlerin büyük bir bölümü tarafından aktif olarak kullanılıyor. Bu da LinkedIn’i yeni profesyonel bağlantılar oluşturmak için biçilmiş kaftan yapıyor.
6. Instagram
Tür: Fotoğraf/Video Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 150 Milyon
Günlük mobil kullanıcı erişiminde aylardır Twitter ile başa baş mücadele eden Instagram, her gün 55 milyon fotoğraf paylaşımı ile bu alanda trendi belirlemeyi sürdürüyor. Kullanıcılarının %57’sinin hesabına her gün giriş yapması ve bu kullanıcıların yaklaşık %40’ının 18-29 yaş arasında olması, Instagram’ı genç nüfusa ulaşmak için tercih edilebilecek en etkin sosyal medya aracı haline dönüştürüyor. Instagram’da IOS ile Android kullanımı ise neredeyse eşit.
7. Badoo
Tür: Arkadaşlık Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 200 Milyon
Artık internetti kullanarak yeni insanlarla tanışmak için eskisi kadar yoğun bir şekilde arkadaşlık sitelerine başvurulmuyor olsa da, Badoo eski alışkanlıklardan kolay kolay vazgeçilemediğini gösteriyor. Hala dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca internet kullanıcısı, yeni arkadaşlıklara yelken açmak için Badoo’yu tercih ediyor.
8. Windows Live
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 370 Milyon
Bir zamanlar ülkemizdeki gibi tüm dünyada bir “çılgınlık” düzeyinde kullanılan Windows Live’ın eski görkeminden uzak olduğu düşünülse de, marka 14 yıla yakın deneyimiyle hala Google’a karşı ayakta durmaya çalışıyor. Birçok kullanıcı ise bir Windows Live hesabını olduğu bile unutmuş durumda.
9. Orkut
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 300 Milyon
Brezilya, Hindistan ve Japonya başta olmak üzere belli ülkelerde oldukça popüler olan Orkut’u diğer sosyal ağlardan ayıran en büyük özellik, projenin arkasında bir Türk’ün olması. Orkut Google tarafından yönetiliyor olsa da, siteye bünyesinde çalışan bir yazılım mühendisi olan Orkut Büyükkökten’in adı verilmiş. Sitenin hala yaratıcısı Orkut Büyükkökten’in ismiyle anıldığından Hintli ve Brezilyalıların haberdar olup olmadığı ise merak konusu…
10. MySpace
Aktif Kullanıcı Sayısı: 50 Milyon
Her ne kadar bir sosyal ağ olmasına karşın daha çok müzikle ilgilenen profesyonel ve amatörler tarafından kullanılan MySpace, 10 yılı aşan deneyimi ile hala geniş bir kullanıcı kesimine sahip. AdSense reklamlarının kullanıldığı MySpace özellikle müzikle ilgili olanların geniş kitlelere ulaşmak ve başkalarının müzikal anlamda neler yaptığına göz atmak için hala ilk tercihlerinden biri.
11. Friendster
Tür: Sosyal Ağ Sitesi / Sosyal Oyun Platformu
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 Milyon
2002 yılına kadar uzanan geçmişi ile günümüzdeki on milyonlarca kullanıcıya sahip birçok sosyal medya sitesinden daha eski olan Friendster, günümüzdeyse bir sosyal ağ olmaktan ziyade online oyunlarla ilgilenenlerin aktif olarak kullandığı bir site konumunda. Bir zamanlar 100 milyona yakın üyesiyle Batı dünyasında popüler olan Friendster, eski gösterişinden bir hayli uzak…
12. Flixster
Tür: Sinema / Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 63 Milyon
Geçmişteki şaşalı günlerinden oldukça uzak görünse de, Flixster hala yeni filmleri herkesten önce keşfetmek isteyenlerin ilgi gösterdiği sosyal mecralardan biri. Vizyona girecek yeni filmlerin fragmanlarının izlenebildiği ve filmler üzerine farklı insanlarla düşüncelerin paylaşılabildiği Flixster, özellikle sinemayla ilgili olanlara hitap eden bir sosyal ağ sitesi.
13. Odnoklassniki
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 55 Milyon
SSCB’den geriye kalan ülkelerde popüler olan Odnoklassniki, eski sınıf arkadaşlarını bir araya getirmek ve yeni insanlarla tanışmak için geniş bir kesim tarafından kullanılıyor. Diğer dilleri desteklemediği için eleştirilen Odnoklassniki, belki de bu özelliği sebebiyle hala her gün 30 milyondan fazla tekil kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor.
14. Viadeo
Tür: Profesyonel Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 35 Milyon
Sektörel odaklı bir profesyonel ağ sitesi olan Viadeo, aynı sektörde faaliyet gösteren profesyonellerin dünyanın dört bir yanında bağlantı kurmasını sağlıyor. İşletme sahipleri, yöneticiler, girişimcilerden oluşan üye profili ile LinkedIn’nin yolundan kararlı adımlarla yürüyormuş gibi görünüyor.
15. Flickr
Tür: Fotoğraf/Video Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 80 Milyon
Her gün 4 milyona yakın görselin yüklendiği Flickr, fotoğraf ve video paylaşımını sosyal ağlardan üzerinden üye olmayanların da görüntüleyebileceği şekilde yapma imkanı sunuyor. IOS ve Android’ten sonra Windows Phone’larda da popüler hale gelen uygulamasıyla popüler olmayı sürdürüyor. Flickr, ücretsiz üyeliklerde 1 terabayt depolama alanından faydalanma imkanı sunmaktadır.
16. Last.fm
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi, Mikroblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 35 Milyon
Ülkemizde erişimi sıkıntılı olduğu için müzikseverleri erişim sağlamak için biraz uğraştıran Last.fm, basit bir online radyo olmaktan öte kullanıcılarına kendi müzik beğenisini insanlarla paylaşma imkanı sunan, oldukça geniş bir sosyal ağ. Kullanıcılar istediği şarkıları kolayca bulabileceği gibi, dilediği müzik türünde radyo yayınlarını da dinleyebilmektedir. Winamp ve Windows Media Player gibi popüler oynatıcılarla uyumlu olması, Last.fm’in çok geniş bir kesim tarafından kullanılmasını sağlamakta.
17. MyHeritage
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 70 Milyon
İsrail merkezli bir sosyal ağ olarak, daha çok soy bilimiyle ilgilenen MyHeritage; kullanıcılarına kendi soy ağaçlarını oluşturma imkanı sunuyor. MyHeritage üyeleri kendi aile sayfasını oluşturabildiği gibi, her sosyal ağ sitesinde olduğu gibi video ve fotoğraf paylaşımı da yapabiliyor. Aile organizasyonları oluşturma, üyelerin oluşturduğu soy ağaçlarından faydalanarak aile büyüklerini araştırma imkanı sunan site, Türkçe de dahil olmak üzere 40’tan fazla dili destekliyor.
18. Fotolog
Tür: Fotoblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
Üyelerin fotoğraf günlükleri ve bloglar oluşturduğu Fotoblog, 2002 yılına kadar uzanan geçmişi ile fotoğraf paylaşımında dijital dünyanın en eski sosyal ağlarından biri. AdSense ile anlaşmalı olan Fotoblog, üyelerine fotoğraf paylaşımı yaparak kendi grubunu oluşturma ve geniş bir kesime hitap etme fırsatı sunuyor.
19. LiveJournal
Tür: Sosyal Ağ Sitesi, Blog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
Açık kaynaklı Blog yazılımından tüm üyelerinin faydalanmasını sağlayan LiveJournal ile günlük sayfaları, gezi notları ve bloglar oluşturmak mümkün. Ücretsiz olarak açık kaynaklı sunucu yazılımı ile Çin ve Rusya gibi Linux tabanlı sistemlerin daha yaygın kullanıldığı ülkelerde popüler olan LiveJournal, gelişmiş sistemi ile kullanıcılarının bloglarını dilediği gibi optimize edebilmesini sağlıyor.
20. Plaxo
Tür: Sosyal Ağ Sitesi, Adres Defteri
Aktif Kullanıcı Sayısı: 15 Milyon
Günümüzde artık her internet kullanıcısı birden fazla kaynak kullanarak, farklı telefon numaralarına ve e-posta adreslerine sahip. Bu konuda pratik çözüm getiren bir sosyal ağ olan Plaxo, üyelerinin kendi adres defterini oluşturmasını ve bu sayede tüm iletişim bilgilerini tek bir kaynakta toplamasını sağlıyor. Adres defterini dilediği gibi düzenleyebilen Plaxo kullanıcıları, tek bir veritabanı üzerinde iletişim trafiğini organize ediyor.
21. Foursquare
Tür: Konum Tabanlı Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
Mobil cihazların günlük hayatın bir parçası olmasıyla birlikte konum paylaşımının da alışkanlığa dönüşmesi hiç şüphesiz ki Foursquare kullanımının hızla yaygınlaşmasını sağladı. Mobil cihazlar üzerinden “Check-In” yapan Foursquare kullanıcıları, her gün 3 milyon defa konumunu paylaşıyor. Günlük hayatta gerçekten de işe yarayabildiği için Foursquare kullanımı ülkemizde de yaygınlaşıyor.
22. Xing
Tür: Profesyonel Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 Milyon
Türkçe de dahil olmak üzere 17 farklı dili destekleyen Xing, 200’ün üzerinde ülkede kullanılan geniş bir profesyonel ağ. Üyelerin birbirine nasıl bağlandığını göstererek girişimciler, yöneticiler ve çalışanlar için yeni bağlantılar oluşturma imkanı sunan Xing, LinkedIn kadar geniş bir ağ olmamasına karşın kesinlikle gelecek vaat ediyor.
23. StumbleUpon
Tür: Sosyal İmleme Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 25 Milyon
Kullanıcıların internette karşılaştığı içerikleri birbirine tavsiye etmesine imkan sağlayan bir BookMarking sitesi olan StumbleUpon, yeni web siteleri keşfetmeyi kolaylaştırıyor ve kullanıcıların sitelere verdiği puanlar ile internette neyin popüler olduğunu öğrenme imkanı sunuyor. Popüler tüm tarayıcılar için Toolbar versiyonu bulunan StumbleUpon, internette gezinirken istenen herhangi bir sayfanın pratik bir şekilde sosyal ağlarda paylaşılmasını sağlamakta. StumbleUpon kullanıcıları sosyal ağlarına her ay 1 milyardan fazla web içeriği öneriyor.
24. DeviantArt
Tür: Sosyal Sanat Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 25 Milyon
Kullanıcıların kendi ürettiği sanata dair her ne varsa sosyal ağlarla paylaşmasını sağlayan DeviantArt, özellikle grafik tasarım ve fotoğrafçılık ile ilgilenenlerin aktif bir şekilde kullandığı paylaşım sitelerinden. Genel olarak “her telden” fotoğraf paylaşımının yapıldığı DeviantArt’da her gün 140 binin üzerinde paylaşım yapılıyor. Ayrıca kullanıcılar grafik tasarım veya fotoğraf çıktılarını sayfası üzerinde satabiliyor.
25. Delicious
Tür: Sosyal İmleme
Aktif Kullanıcı Sayısı: 9 Milyon
Sosyal imleme denince hala akla gelen ilk isimlerden biri olan Delicious, tüm internet kullanıcılarının kolay erişim için web sitelerini tarayıcısının sık kullanılanlarına eklediğini fark ederek 2003’te kurulmuş bir sosyal ağdır. Kullanıcıların web sitelerini Delicious’a eklemesiyle birlikte milyonlarca siteden oluşan dev bir veritabanına sahip olmuştur. Tanınmasında büyük rol oynayan “del.icio.us” domaini artık “delicious.com” adresine yönlendirilmektedir. Kullanıcılar favorilerine eklediği web sitelerini sosyal ağlarla paylaşabilmekte, birbirini takip edebilmektedir.
26. Tumblr
Tür: Sosyal Ağ Sitesi, Mikroblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 175 Milyon Blog
Yahoo’nun sahibi olduğu Tumblr, gösterge paneli arayüzü (Dashboard) sayesinde kullanıcılarına işlevsel ve hızlı mikroblog yönetim imkanı sunar. Kullanıcı gösterge panelinde kendi yayımladığı içerikleri paylaşabileceği gibi, takip edilen blogların yayınlarına da yer verebilir. Blogger’a nazaran daha pratik ve hızlı kullanım imkanı sunduğu için her seviyeden internet kullanıcısına hitap edebilmiştir. Ayrıca HTML kod erişimine imkan vermesi de bu kadar fazla kullanılmasında etkilidir.
27. Livemocha
Tür: Sosyal Dil Öğrenim Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 Milyon
Time Dergisi’nin 2010 yılında “En İyi 50 Web Sitesi” arasında göstermesiyle birlikte biranda popüler hale gelen Livemocha, 200’e yakın ülkeden kullanıcıya sahip olan global bir sosyal ağdır. Yaklaşık olarak her gün 400 bin defa tıklanan Livemocha, farklı ülkelerin dillerini öğrenmek isteyen insanları bir araya getirmektedir. Üyeler birçok dilde dijital eğitim dokümanlarını birbiriyle paylaşabilmekte, sosyal etkileşime geçebilmektedir.
28. GoodReads
Tür: Sosyal Kütüphane Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 13 Milyon
Müzik odaklı Last.fm’in kitap okumaya yönelik olan versiyonu olan GoodReads, kullanıcıların kitap tanıtımları ve eleştirilerine paylaşmasını sağlıyor. GoodReads kullanıcıları okuduğu kitaplarla ilgili düşüncelerini birbiriyle paylaşabiliyor, yazar veya kitaplara ilişkin gruplar kurarak fikir alışverişinde bulunabiliyor, arkadaşlarının hangi kitapları okuduğu ve bu kitaplar hakkında ne düşündüğünü öğrenebiliyor.
29. Meetup
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 14 Milyon
2002 yılında kurulan Meetup, çevrimdışı grup buluşmaları organize etmek ve sosyal ağlarla paylaşımda bulunmak için kullanılan bir site. Gruplara üye olarak ortak ilgi alanlarına sahip olan insanlarla tanışma imkanı sunan Meetup, aynı kentte veya ilçede buluşmak isteyen kullanıcıları bir araya getiriyor. 100 binden fazla grubun bulunduğu site, dijital ortamdan ziyade gerçek hayata yönelik tanışmaları organize etmek için kullanılıyor.
30. Picasa
Tür: Görsel Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: Güncel Açıklama Yok
Picasa yayından kaldırılarak yerine Google Fotoğraflar getiriliyor
Ücretsiz olarak fotoğraf depolama, fotoğrafları sosyal ağlarla paylaşma, diğer üyelerin fotoğraflarına yorum yapma, fotoğrafa yer imi ekleme imkanı sunan Picasa bir Google markasıdır. Artık sınırsız sayıda küçük boyutlu fotoğraf depolama imkanı sunan Picasa, büyük boyutlu görseller için 25 gigabayt ile 16 terabayt arasında değişen kiralık depolama alanı seçenekleri de sunuyor. Google kullanıcı sayısı hakkında konuşmakta ketum davransa da, Google+ hesapları düşünüldüğünde Picasa’nın da geniş bir kesim tarafından kullanıldığı söylenebilir.
31. Blogger
Tür: Blog
Google’ın sahibi olduğu ve WordPress ile her zaman kıyaslanan Blogger, kullanıcıya birden fazla blog sitesini tek hesap üzerinden yönetme imkanı sunuyor. Birçok ülkede en çok kullanılan blog servisi olmayı başaran Blogger WordPress ile kıyaslandığında daha düşük bir erişilebilirliğe sahip olmasına rağmen AdSense reklamlarını desteklediği için milyonların tercihi olmayı sürdürüyor.
32. Youtube
Tür: Video Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 800 Milyon
Her gün 70 bine yakın videonun eklendiği ve 100 milyondan fazla videonun görüntülendiği Youtube, şüphe götürmez bir biçimde dijital dünyanın en popüler isimlerinden biri ve belki de en popüleri… Listedeki pek çok marka gibi Google’ın sahibi olduğu Youtube’da 1 milyondan fazla Reklam Ortaklığı Programı üyesi bulunuyor. Geniş kitlelere ulaşmanın en etkili yolu, geçmişte olduğu gibi hala Youtube üzerinden video paylaşımı yapmak.
33. My Yahoo
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 40 Milyon
Yahoo kullanıcılarının tek bir sayfa üzerinden sosyal paylaşımda bulunmasına imkan sağlayan My Yahoo, fotoğraf ve videodan hava durumu ve günlük burç yorumlarına kadar oldukça geniş bir paylaşım imkanı sunmakta. 80’nin üzerinde servisten yararlanma imkanı sunan My Yahoo, aylık 1 milyara yakın sayfa gösterimiyle tahmin edilenden de daha fazla trafik vaat ediyor.
34. Digg
Tür: RSS Tabanlı Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 30 Milyon
Bir haber sitesi olarak sosyal medyanın kalbinin attığı Digg zamanla çehre değiştirerek, “Multi-RSS Reader” desteği sayesinde PHP ve ASP desteği olan tüm sitelerin kaynak gösterilerek kopyala-yapıştır paylaşılmasına imkan sağladı. Sosyal imlemenin popüler isimlerinden biri olmaya devam eden Digg; sosyal medyada var olan web sitelerinin %2,4’ünü, dijital dünyadaki tüm web sitelerininse %0,8’ini kullanmakta. Bu, çok geniş bir içerik akışı anlamına geliyor…
35. Reddit
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 3 Milyon
Grup üyelerinin içerik yayınlayabildiği ve paylaşabildiği Reddit, doğrudan link ve metin paylaşımına da imkan sağlıyor. Her ne kadar ilk bakışta 3 milyon kullanıcısı ile çok küçük bir sosyal ağmış gibi görünse, aylık 110 milyon tekil ziyaretçisi ile Reddit kesinlikle hafife alınmaması gereken bir araç.
36. Technorati
Tür: Blog Tarama Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 112 Milyon Blog
Çok geniş bir blog ağını taranmasını ve yayıncıların kendi indekslerini oluşturmasını sağlayan Technorati, 250 milyondan fazla taglanmış sosyal medya içeriğiyle sosyal ağların neredeyse tamamını buluşturuyor. Technorati kullanıcıları blog sitelerinin yayıncılarını oylayarak birbirine popüler bloglar hakkında bilgi verebiliyor.
37. SlideShare
Tür: Dosya Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 16 Milyon
2010 yılında “Dünyanın En İyi 10 Eğitim ve e-Öğrenme Aracı” listesine giren SlideShare, Web 2.0 tabanlı bir dosya paylaşım ağı. PDF; Word, Excel ve PowerPoint gibi Office dokümanlarının paylaşılabildiği SlideShare kullanıcılarının site üzerinden tüm bu içeriği çevrimiçi görüntülemesine imkan sağlıyor.
38. Vimeo
Tür: Video Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 22 Milyon
Aylık 100 milyon tekil ziyaretçisi ile bu alanın açık ara lideri olan Youtube’un ilk sıradaki takipçilerinden olan Vimeo, HTML5 desteği ve kimilerine göre daha kullanışlı arayüzü ile video paylaşımında önemli bir role sahip. Vimeo’nun yoğun ilgi görmesinde, yetişkinlere yönelik ve telif hakkıyla korunan içerikler konusunda Youtube’a nazaran daha katı kurallara sahip olmasının payı büyük.
39. PhotoBucket
Tür: Fotoğraf/Video Paylaşım Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 100 Milyon
10 milyarın üzerinde görsele ev sahipliği yapan ve Twitter kullanıcılarının görsel paylaşım platformu olarak ilk tercihlerinden biri olan PhotoBucket, 2009 yılından itibaren bu alanın lider isimlerinden birine dönüştü. Kişisel ve ticari maksatla kullanılan hesaplardan çıkan forum, web sitesi, sosyal medya hesabı linkleri sayesinde PhotoBucket milyonlarca kullanıcıyı birbirine bağlayan bir ağa dönüştü.
40. FriendFeed
Aktif Kullanıcı Sayısı: 1 Milyon
Facebook’un sahibi olduğu FriendFeed Türkiye’de beklenen ilgiyi görmese de, çok fazla sosyal medya aracının tek bir adresten takip edilmesine imkan sağladığı için işlevsel bir kullanıma sahip. FriendFeed kullanıcıları; sosyal imleme, sosyal medya araçlarından bildirim yapma, mikroblog paylaşımı, RSS/Atom besleme gibi farklı imkanlardan faydalanabiliyor.
41. Hi5
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 80 Milyon
Arkadaşlık sitesi olarak popüler olan ve geçen yıllar içinde kullanıcılarına daha fazla sosyal etkileşim imkanı sunarak geniş içerikli bir sosyal ağa dönüşen Hi5, çoğu kullanıcı tarafından sunulan 200’ün üzerindeki oyun sebebiyle kullanılıyor. Hi5 kullanıcıları; video ve fotoğraf paylaşımında, sosyal imlemede, statü güncellemelerinde, grup etkileşiminde bir hayli aktif.
42. GrooveShark
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
Ülkemizdeki kullanıcıların yeni yeni tanışmaya başladığı GrooveShark, 15 milyondan fazla şarkıyı çevrimiçi olarak dinleme ve diğer kullanıcıların müzik yayına katılma imkanı sunmakta. GrooveShark kullanıcıları; müzik türlerine göre istediği şarkıyı ekleyerek kendi listelerini oluşturabiliyor, bu listeleri sosyal ağlarda paylaşabiliyor, başkalarının bu şekilde hazırladığı playlistleri tek tıkla dinlemeye başlayabiliyor.
43. DailyMotion
Tür: Video Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 115 Milyon
Youtube’un koltuğuna göz koyan DailyMotion, HTML5 desteği bulunan Fransa merkezli bir video paylaşım platformu. Video yükleme, grup oluşturma, sosyal medya araçları üzerinden paylaşım gibi artık tüm popüler video paylaşım sitelerinde olan özellikler DailyMotion’da farklı bir arayüz ile kullanılıyor.
44. Fizy
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 250 Bin
Ülkemize has müzik paylaşım sitesi olan Fizy, 2008 yılından bu yana hızlı bir gelişim göstererek günlük 600 bin tekil ziyaretçi sayısına ulaştı. Sanatçı radyosu, canlı yayın, mix gibi özelliklerin sunulduğu Fizy yayınına web ve mobil cihazların dışında televizyonlardan da erişim sağlanabiliyor.
45. Gravatar
Tür: Görsel Paylaşım Sağlayıcısı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 9 Milyon
Her WordPress hesabıyla otomatik olarak ilişkilendirilen Gravatar; site sahiplerine, internet kullanıcılarına ve içerik geliştiricilere farklı platformlar üzerinden avatar sağlamaktadır. Küresel olarak tanımlanmış bir avatara sahip olan Gravatar kullanıcıları, web sitelerine yorum yazarken veya içerik yayınlarken avatarın otomatik olarak eklenmesini sağlar. Kullanıcılar ayrıca kendi sayfalarına link entegrasyonu da yapabilir.
46. About.me
Tür: Mikroblog
Aktif Kullanıcı Sayısı: 4,5 Milyon
Dijital ortamda kişisel bir kartvizit oluşturma imkanı sunan About.me, kullanıcının kendinden birkaç kısa cümle ile bahsetmesine ve tüm iletişim bilgilerini tek bir sayfa üzerinden paylaşmasına olanak sağlıyor. Youtube, LinkedIn, Twitter gibi popüler sosyal medya hesaplarının, blogların ve web sitelerinin de About.me sayfasıyla ilişkilendirilmesi mümkün.
47. Daytum
Tür: Mikroblog
Facebook’un satın aldığı Daytum, her gün kullanılan verilerin pratik bir şekilde düzenlenmesini sağlıyor. Daytum, kullanıcılarının katıldığı bütün etkinlikleri ve üyesi olduğu platformlar yaptıkları istatistiksel veri olarak kaydediyor. Yani bir manada kullanıcının günlük alışkanlıklarının istatistiğini tutuyor.
48. Engadget
Tür: Blog
Tecnorati Top 100 listesinde yer alan bir blog servisi olan Engadget, elektronik alet meraklılarını bir araya getiren bir sosyal platform. Elektronik cihazlarla ilgili atış fırsatlarına, haberlere ve kullanıcı yorumlarına yer verilen Engadget, pratik bir şekilde fotoğraf ve video paylaşımında bulunmayı sağlıyor.
49. So.cl
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Popüler sosyal medya araçlarının konseptlerini alarak Google+ benzeri bir kullanım vaat eden So.cl, Microsoft’un uzun süre üzerinde çalıştıktan sonra 2012 yılında hayata geçirdiği bir proje. Hala üzerinde geniş ölçekli güncellemelerin yapıldığı So.cl şuan için Microsoft’un deney tahtasıymış gibi görünse de, arkasındaki markanın gücü sebebiyle çok yakında ani bir sıçrayış yapabilir. Özellikle Google Plus’a bir türlü ısınamayanların göz atmasında fayda var.
50. Mylife
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 30 Milyon
Tüm bir hayatın, tek bir sosyal medya aracı üzerinden görüntülenmesi fikrini yansıtan Mylife, kullanıcılar arası çoklu paylaşım imkanı sunuyor. Tek bir araç kullanarak Facebook, Tweeter, Google+, LinkedIn ve diğer sosyal medya hesaplarındaki çevrelerin paylaşımlarını görüntüleme imkanı sunan Mylife bu sayede tek bir yerde oturum açarak tüm sosyal medyadan haberdar olunmasını sağlıyor.
51. 43Things
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 3 Milyon
Hayatını değiştirmek isteyen ancak bunu tek başına yapmanın çok güç olduğunu düşünenlere yardım etme amacıyla kurulan 43Things, üyelerinin hayatlarına dair amaçlarını birbiriyle paylaşmasını ve birbirinin hedefleri doğrultusunda kaydettiği gelişmeler hakkında yorum yapmasını sağlıyor. İlginç bir fikre sahip olan 43Things, üyelerin beklentilerini ve hedeflerini belirleyerek, bu doğrultuda birbirilerine yardım ve motive etmesi için sosyal ağ bağlantıları oluşturuyor.
52. Busuu
Tür: Sosyal Dil Öğrenim Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 Milyon
Nitelikli dil uzmanları tarafından verilen yabancı dil kurslarından faydalanma fırsatı sunan Busuu, dil öğrenimini sosyal medya üzerinden çoklu etkileşime dayalı olarak daha kolay bir şekilde gerçekleştirmeyi vaat ediyor.
53. BuzzNet
Tür: Müzik, Moda ve Popüler Kültür Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 10 Milyon
BuzzNet üyelerine moda, müzik grupları, ünlüler ve popüler kültürü alakadar eden birçok konuda sosyal etkileşime girme imkanı sunuyor. Üyelerin ilgi alanlarıyla ve takipçisi olduğu sanatçılarla ilgili sosyal paylaşımlarda bulunduğu sitede diğer müzik odaklı sosyal ağlara nazaran üyeler arası mesajlaşmaya daha fazla önem veriliyor.
54. Care2
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 10 Milyon
Care2; dijital dünyanın en geniş sağlık, hayvan hakları ve yeşil yaşam odaklı sosyal ağı olduğunu iddia eden bir site. 10 milyona yakın üyenin bu konulara ilişkin paylaşımlarda bulunduğu Care2’de, çevrenin korunmasından evsiz hayvanlara yardım edilmesine kadar lokal birçok üye paylaşımı yapılıyor.
55. CaringBridge
Tür: Sosyal Sağlık Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 11 Milyon
Her gün yarım milyon üyenin online olduğu CaringBridge, ciddi hastalıklara sahip olan kişileri bir araya getiriyor ve bu hastaların birbirine elinden geldiğince destek olmasını sağlamaya çalışıyor. Kar elde amacı gütmeden sunulan bir sosyal ağ servisi olan CaringBridge; kaza, hastalık veya sakatlanma gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olan aile fertlerinin ve arkadaşların birbirinin sağlık durumundan internet üzerinden haberdar olmasına yardımcı oluyor.
56. Crunchyroll
Tür: Sosyal Anime ve Manga Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 5 milyon
Japon anime ve manga (çizgi roman) fanlarının bir araya geldiği bir sosyal ağ olan Crunchyroll, anime severlerin oldukça iyi bildiği Tokyo TV tarafından finanse ediliyor. Japonların her daim ilgili olduğu elektronik de dahil olmak üzere eğlence, müzik ve arabalarla ilgili paylaşımların da yapıldığı site meraklısına hitap eden türden bir sosyal topluluk.
57. Tvtag
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 3,5 Milyon
Televizyon kanalları içinde geliştirilen mobil uygulamalarla ilgilenenler için tasarlanmış farklı bir sosyal ağ olan Tvtag, kullanıcıların; televizyon şovlarına, filmlere ve spor organizasyonlarına “check-in” yaparak birbiriyle sosyal ağlar üzerinden paylaşım yaptığı bir site.
58. Ibibo
Tür: Sosyal E-Ticaret Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 4 Milyon
Çevrimiçi alım-satım ve e-ticaret işlemlerinin yapıldığı Ibibo, uçak biletlerinden elektronik eşyalara kadar birçok farklı ürünü internet üzerinden pazarlayanlara sosyal paylaşım imkanı sunuyor. Ibibo dijital dünyada e-ticaret denince akla gelen ilk isimlerden olan Hindistan’da oldukça popüler.
59. Playfire
Tür: Sosyal Oyun Ağı
Aktif Kullanıcı Sayısı: 2 Milyon
PC, Xbox ve PS gibi platformlardaki online oyunların tutkunu olanları bir araya getiren Playfire 50 binin üzerinde oyunla ilgili sosyal paylaşımların yapıldığı bir ağ. Playfire ayrıca Steam üzerinden oynanan online oyunlardaki turnuvalar ve etkinlik haberlerinin paylaşımı için de kullanılıyor.
60. Netlog
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 95 Milyon
Netlog kullanıcılarına tamamen kendi yönetiminde olan bir web sayfasına sahip olma ve tüm sosyal ağlarıyla bu sayfa üzerinden iletişim kurma imkanı sağlıyor. Blog yayınlarını, müzik listelerini, videolarını ve fotoğraflarını sosyal ağlar ile Netlog üzerinden paylaşan kullanıcılar yeni arkadaşlıklar kurmak için de tüm bu geniş ağı kullanabiliyor.
61. Formspring
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 290 Milyon
Gizli olarak kullanıcı takip etme, diğer kullanıcılara sorular yöneltme gibi farklı özellikler sunan Formspring “smile” butonuyla bir anlamda Facebook’taki “beğen” mantığını uygulamaktadır. Formspring’i eğlenceli ve popüler hale getirense kullanıcının takipçilerinin sayfasına yazdığı sorular ve bu sorulara verilen yanıtlardır.
62. Bebo
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 117 Milyon
Şuan itibarıyla baştan aşağı yenilendiği için kapalı olmasına rağmen çok yakında takipçileriyle yeniden buluşacak olan Bebo, başta İngiltere olmak üzere birçok ülkenin en popüler sosyal medya aracıdır. Bebo kullanıcıları; blog yazısı, fotoğraf, video paylaşımında bulabilmekte ve diğer kullanıcılara soru yöneltebilmektedir.
63. Classmates
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 50 Milyon
Günümüzün en eski sosyal ağlarından olan Classmates 1995 yılında, insanların sınıf arkadaşlarını ve artık görüşemediği dostlarını bulmasına yardımcı olma amacıyla kurulmuştur. Lise yıllıklarını ve fotoğraflarını paylaşan Classmates kullanıcıları ayrıca film fragmanlarından şarkı ve kliplere kadar oldukça geniş içerikli paylaşımlarda bulunabiliyor.
64. Habbo
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 230 Milyon
Ülkemizdeki internet kullanıcılarının büyük bölümünün adını dahi duymadığı Habbo, 20 yaş altı kullanıcı oranı en yüksek olan bir sosyal sosyal ağ sitelerinden biridir. Genç internet kullanıcılarının sosyal medya kullanımı referans alınarak geliştirilen Habbo çok geniş bir aktivite yelpazesi sunuyor.
65. Tagged
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 100 Milyon
Profil sayfalarını istediği gibi düzenleyebilen, biyografi oluşturabilen, düşüncelerini paylaşabilen Tagged kullanıcıları mesaj göndermeden konum bildirimi ve fotoğraf paylaşımına kadar diğer sosyal medya araçlarının sunduğu imkanların tamamına sahip. Farklı olarak profil sayfasını kimlerin ziyaret ettiğini de görebilen kullanıcılar, video araması yaparken “en çok izlenen, en yeni, en çok oy alan” gibi filtreleri de kullanabiliyor. Tagged 100 milyon kullanıcı hesabına sahip olduğunu iddia etse de, bazı servisler bu sayı biraz abartılı buluyor…
66. We Heart It
Tür: Görsel Tabanlı Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
“Hayal gücünüz için bir ev” sloganını kullanan We Heart It kullanıcılarına kendi tasarımlarını yayınlama, internette denk geldiği ve hoşuna giden görsel içerikleri sosyal ağlarla paylaşma fırsatı sunuyor. Kullanıcılar beğendiği görselleri tek bir koleksiyon altında toplayabiliyor, bu görselleri dilediği gibi organize ederek arkadaşları ile paylaşabiliyor.
67. Pinterest
Tür: Görsel Tabanlı Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 12 milyon
“Pin” adı verilen görsel imler oluşturan ve bu Pinleri de “Board” denen görsel koleksiyonlar aracılığıyla sosyal ağlar ile paylaşan Pinterest kullanıcıları, kendi yazdığı veya farklı sitelerde gördüğü makaleleri de paylaşabiliyor. Gezi planları, projeler, organizasyonlar, yemek tarifleri, kıyafet ve aksesuar tasarımları da Pinterest kullanıcılarının pinledikleri arasında…
68. VK (Vkontakte)
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 120 Milyon
Vkontakte olarak bilinen sosyal ağ sitesi çehre değiştirerek VK haline geldi. Facebook’un ardından Avrupa’nın en büyük ikinci sosyal ağı olan VK, Alexa’nın Küresel Top 500 Site listesinde de 23. sırada yer alıyor. Eski SSCB üyesi ülkelerde çok fazla kullanılan bu sosyal ağ, halihazırda Rusya’da Yandex’in ardından en çok ziyaret edilen site. Her gün 55 milyon kullanıcının çevrimiçi olduğu VK, dünyanın en popüler 10 sosyal medya sitesi arasında kabul ediliyor.
69. Sonico
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 50 Milyon
Görsel imlemeden çevrimiçi mesajlaşmaya, yer bildirimlerinden video paylaşımına kadar kullanıcılarına birçok farklı seçenek sunan Sonico 200’den oyuna ev sahipliği yapıyor. İspanyolca ve Portekizce konuşan internet kullanıcılarının yoğun ilgi gösterdiği Sonico, Latin Amerika’nın en popüler sosyal medya araçlarından.
70. SoundCloud
Tür: Çevrimiçi Müzik Paylaşım Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 40 Milyon
200 milyona yakın dinleyici bulunan SoundCloud; profesyonel müzisyenler, müzikle uğraşan amatörler ve tüm müzikseverlerin favori sosyal ağlarından biri. SoundCloud kullanıcıları kendi orijinal kayıtlarını sayfasına yükleyebildiği gibi, diğer kullanıcıların müzikle ilgili çalışmalarını da paylaşabiliyor.
71. Qzone
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 480 Milyon
Çinli internet kullanıcılarının favorilerinden biri olan Qzone, Çin dışında pek az tanınıyor olsa da Alexa sıralamasında 7. sırada yer alan bir sosyal ağ sitesi. Çin’de MySpace ve hatta Facebook’tan dahi daha popüler olduğu iddia edilen Qzone, listede yer vermediğimiz diğer Çin merkezli sosyal medya siteleri gibi sadece bulunduğu ülkede değeri olan bir sosyal medya aracı.
72. Geni
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 20 Milyon
Tıpkı MyHeritage gibi soy bilimiyle ilgili bir sosyal ağ olan Geni, kullanıcıların soy ağaçlarını çıkarmasını ve başkalarının paylaştığı soy ağaçlarını kullanarak kendi atalarını bulmasına yardımcı oluyor. Ortak atalardan gelen ancak birbirini tanımayan Geni kullanıcıları birbirini sosyal ağına ekleyerek iletişime geçebiliyor.
73. Skyrock
Tür: Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 22 Milyon
Kullanıcılarına dilediği gibi kullanabileceği bir ücretsiz alan vaat eden Skyrock, diğer kullanıcılar ile çok yönlü etkileşim kurma imkanı sunuyor. Skyrock kullanıcıları kendi alanını hem blog hem profil sayfası hem de sosyal paylaşım platformu olarak kullanabiliyor. Skyrock kullanıcıları ayrıca farklı mecralarda yayınladığı kendi müzik kompozisyonlarını tek bir adreste toplayarak, tüm sosyal etkinliklerini tek bir adresten yönetebiliyor.
74. Xanga
Tür: Blog, Sosyal Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 27 Milyon
Kullanıcıların paylaşımlarının tamamına veya sadece belirli bir kısmına erişim sınırlandırması koyabilmesine imkan sağlayan Xanga, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerde popüler olan bir sosyal ağ. Xanga kullanıcıları sayfalarını mikroblog, fotoblog veya profil sayfası olarak kullanabiliyor ve dilediği hemen her şeyi paylaşabiliyor. Site sadece 13 yaş üzeri kullanıcılara hizmet veriyor.
75. Yammer
Tür: Profesyonel Ağ Sitesi
Aktif Kullanıcı Sayısı: 3 Milyon
Profesyonel bir sosyal ağ olarak 3 milyon kullanıcıya sahip olmanın dikkate değer bir yanı yokmuş gibi görünebilir. Ancak Yammer 80 binin üzerinde şirket tarafından kullandığı için profesyonel bağlantı kurma konusunda çok geniş imkan sunuyor. Sadece şirket maili ile üye olunabilen Yammer, kişisel ve ticari organizasyon bağlantıları oluşturma ve paylaşma konusunda yenilikçi fikirlere sahip.
0 yorum:
Yorum Gönder