'Hangi besinler kan yapar' sorusu için öncelikle kansızlığa neyin sebep olduğunu bilmemiz gerekiyor. Fakat genele baktığımızda kansızlık için kırmızı kan üreten demir, B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin olan besinler tüketilmelidir. Oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin proteininin üretimini demir sağlamaktadır. Eğer vücuttaki hemoglobin seviyesi düşerse baş ağrısı, kabızlık, iştah kaybı, duygusal dalgalanmalar ve konsantrasyon eksikliği meydana gelebilir.
Kansızlık genel olarak yetersiz beslenme ile vücudun kan üretmesi için gereken minarelleri alamamasıyla meydana gelir. Bazı hastalıklar da (kanser, siroz ve anemi gibi) kırmızı kan hücre sayılarının düşmesine veya düşük olmasına sebep olur. Sağlık her şeyden önce gelmektedir. Bu yüzden kansızlık ciddiye alınarak, neden bu hastalığa yakalandığınızı öğrenmek için doktora başvurmanızı öneriyorum.
Kansızlığın sebebi ne olursa olsun, günlük yaşantıyı etkileyen sorunların (yorgunluk hissi, güçsüzlük, kasılma ve dikkat eksikliği) ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Hangi Besinler Kan Yapar?
Hangi besinler kan yapar? İşte bunun cevabı kan hücre sayısını arttıran demir ve B12 gibi minerallerde yatıyor. Yani yalnızca demir, B12 ve folik asit açısından zengin olan besinleri tüketmek yerine hem mineral hem de vitamin bulunan gıdaları tüketmeniz gerekiyor. Eğer sizin de kansızlık probleminiz varsa aşağıdaki besin listesi çok işinize yarayabilir. Listedeki gıdalar elbetteki tam liste değil. Bunun dışında listedeki bazı besinler yani, kalori ve kolesterol içerdiği için herkesin tüketmesini tavsiye etmiyorum.
Kişiye özel en uygun kan yapan besinleri doktorunuza danışıp öğrenebilir ve sizin için bir beslenme programı hazırlamalarını isteyebilirsiniz.
Kansızlığa İyi Gelen Besinler
- Kuzu Ciğeri
- Kuzu Eti
- Ispanak
- Portakal
- Muz
- Beyaz Peynir
- Yumurta
- Uskumru Balığı
- Brokoli
- Tavuk
- Hindi
- Sığır Eti
- Yağsız yoğurt
- Yağsız süt
- Karalahana
- İstiridye
- Balık yumurtası
- Balık yağı
- Soya fasulyesi
- Fasulye
- Mercimek
- Nohut
- Enginar
- Kuru erik
- Kuru üzüm
- Tofu
- Susam
- Zeytin
- Zerdeçal
- Kimyon
- Kuşkonmaz
- Kekik
- Fesleğen
- Karabiber
- Kale bitkisi
- Brüksel lahanası
- Dereotu
- Domates
- Maydanoz
- Çilek
- Greyfurt
- Yaban mersini
- Keten tohumu
0 yorum:
Yorum Gönder