İşte Kansızlığa İyi Gelen Besinler !



'Hangi besinler kan yapar' sorusu için öncelikle kansızlığa neyin sebep olduğunu bilmemiz gerekiyor. Fakat genele baktığımızda kansızlık için kırmızı kan üreten demir, B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin olan besinler tüketilmelidir. Oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin proteininin üretimini demir sağlamaktadır. Eğer vücuttaki hemoglobin seviyesi düşerse baş ağrısı, kabızlık, iştah kaybı, duygusal dalgalanmalar ve konsantrasyon eksikliği meydana gelebilir. 

Kansızlık genel olarak yetersiz beslenme ile vücudun kan üretmesi için gereken minarelleri alamamasıyla meydana gelir. Bazı hastalıklar da (kanser, siroz ve anemi gibi) kırmızı kan hücre sayılarının düşmesine veya düşük olmasına sebep olur. Sağlık her şeyden önce gelmektedir. Bu yüzden kansızlık ciddiye alınarak, neden bu hastalığa yakalandığınızı öğrenmek için doktora başvurmanızı öneriyorum.

Kansızlığın sebebi ne olursa olsun, günlük yaşantıyı etkileyen sorunların (yorgunluk hissi, güçsüzlük, kasılma ve dikkat eksikliği) ortaya çıkmasına sebep olabilir.



Hangi Besinler Kan Yapar?

Hangi besinler kan yapar? İşte bunun cevabı kan hücre sayısını arttıran demir ve B12 gibi minerallerde yatıyor. Yani yalnızca demir, B12 ve folik asit açısından zengin olan besinleri tüketmek yerine hem mineral hem de vitamin bulunan gıdaları tüketmeniz gerekiyor. Eğer sizin de kansızlık probleminiz varsa aşağıdaki besin listesi çok işinize yarayabilir. Listedeki gıdalar elbetteki tam liste değil. Bunun dışında listedeki bazı besinler yani, kalori ve kolesterol içerdiği için herkesin tüketmesini tavsiye etmiyorum.


Kişiye özel en uygun kan yapan besinleri doktorunuza danışıp öğrenebilir ve sizin için bir beslenme programı hazırlamalarını isteyebilirsiniz.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler

  1. Kuzu Ciğeri
  2. Kuzu Eti
  3. Ispanak
  4. Portakal
  5. Muz
  6. Beyaz Peynir
  7. Yumurta
  8. Uskumru Balığı
  9. Brokoli
  10. Tavuk
  11. Hindi
  12. Sığır Eti
  13. Yağsız yoğurt
  14. Yağsız süt
  15. Karalahana
  16. İstiridye
  17. Balık yumurtası
  18. Balık yağı
  19. Soya fasulyesi
  20. Fasulye
  21. Mercimek
  22. Nohut
  23. Enginar
  24. Kuru erik
  25. Kuru üzüm
  26. Tofu
  27. Susam
  28. Zeytin
  29. Zerdeçal
  30. Kimyon
  31. Kuşkonmaz
  32. Kekik
  33. Fesleğen
  34. Karabiber
  35. Kale bitkisi
  36. Brüksel lahanası
  37. Dereotu
  38. Domates
  39. Maydanoz
  40. Çilek
  41. Greyfurt
  42. Yaban mersini
  43. Keten tohumu
Google Plus'ta Paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder