Elektrik Terimleri Sözlüğü


°C: Santigrat.
°F: Fahrenhayt.
AC: Alternatif Akim.
Hassaslık: Dijital test cihazının hassaslığı, referans koşullarında ölçülen bir miktar için okuma değeri ile gerçek değer arasındaki fark olarak tanımlanır. Hassaslık şu formatta gösterilir: (±xx% rdg ±xx dgt). İlk kısım okuma ile ilgili bir yüzde hatayı tanımlamakta, bu da girdi ile orantılı anlamına gelmektedir. Basamaklarla gösterilen ikinci bölüm, girişten bağımsız olarak sabit olan bir hatadır. "Rdg" kısaltması okuma için ve"dgt" kısaltması basamak için kullanılır. Dgt, dijital ekrandaki son önemli basamağın ölçümünü gösterir ve bu tipik olarak dijital test cihazının hata faktörünü göstermekte kullanılır.
Aktif Güç: Bu terim, Görünür Gücü, Birleşik Güç ve bileşenlerinden veya Aktif Gücü, Reaktif Güçten ayırmak gerektiğinde, güç anlamında kullanılır. Bkz. Amper Saat.
Amper (A): Bir elektrik akımının akış şiddetini gösteren birim. Bir Amper, bir ohm'luk dirençten geçen bir voltluk potansiyelin farkıyla üretilen akim miktarıdır; Elektrik akimi saniyede bir coulomb hızıyla akar.
Amper-Saat (Ah): Bir saat için bir Amper kullanımı.
Amper Saat Ölçüm Cihazı: Bir elektrik ölçüm cihazı, zamana bağlı olarak, bağlandığı bir devrenin akımının entegralini ölçer ve kaydeder.
Görünür Güç (volt amp): Bir AC devresine uygulanan gerilim ve akimin ürünü. Görünür güç veya volt-amper, devrenin gerçek gücü değildir, çünkü güç faktörü hesaplama sırasında dikkate alınmamıştır.
Bant genişliği: İletim yolunun veri taşıma kapasitesi, saniye başına bit veya bayt olarak ölçülür.
Kalibrasyon: Ölçüm değerinin, tatbik edilen değerler için tanımlanan bir aralıkta olmasını sağlayacak şekilde bir cihazın ayarlanması.
Kapasitans: 
1) İletken üzerine uygulanan yükün, potansiyeldeki ilgili değişime olan oranı. 
2) Kondansatörün herhangi bir iletkeni üzerindeki yükün, iletkenler arasındaki potansiyel farkına oranı. 
3) Elektrik yükü toplayabilme özelliği.
Kondansatör: Kapasitansı bulunan bir elektrikli cihaz.
Katot: 
1) Elektron yayan ya da negatif iyon çıkaran ve pozitif iyonların bir volta piline ya da benzer bir cihaza hareket ederek burada toplandıkları negatif elektrot. 
2) Pilin negatif kutbu.
CEE: Elektrik Ekipmanlarının Onayı için Kurallar ile ilgili Uluslararası Komisyon A.B.D.'nin sadece gözlemci olarak katıldığı, bölgesel, Avrupa güvenlik ajansı.
İletkenlik: İletkenin, genellikle ayni boyuttaki yumuşak bakirin iletkenliğine olan oranı ile ifade edilen elektrik taşıma özelliği.
İletken:
1) Elektrik akimini taşımak için uygun bir tel veya teller kombinasyonu. İletkenler, yalıtılmış veya çıplak olabilir. 
2) Elektronların üzerinden akmasına izin veren herhangi bir madde.
Yayılma Mesafesi: İki iletken arasında, onları ayıran cihaz boyunca ölçülen en kısa uzaklık. Yayılma Mesafesi, normalde yalıtkanlar veya yalıtım burçları için kullanılan bir tasarım parametresidir.
Crest Faktörü: Maksimum değerin etkin değere oranı. Bu, kullanılan aralığın tam ölçek değerinin katı olarak ifade edilen ve bir test cihazının doğrusal işlem yapabildiği giriş aralığını ifade eder. Crest faktörü = Maksimum değer/Doğru RMS değeri Sinüzoidal dalga için; Crest faktörü = 141/100 = 1,41.
DC: 1) Dogru akim. 2) Sadece bir yönde akan akım.
Desibel (dB): Elektrik sinyal seviyesi veya ses hassasiyetindeki değişim büyüklüğünü ifade etmek için kullanılan bir birim. 1:10 gerilim oranı -20dB'e, 10:1 gerilim oranı 20dB'e, 100:1 gerilim oranı 40dB'e ve 1000:1 gerilim oranı 60dB'e eşittir. Güç (P), gerilimin (V) karesi ile orantılı olduğundan, 10:1 güç oranı 20dB'e değil, 10dB'e eşittir.
dBm: Bir miliwatt'a göre desibel oranı. dBm ne kadar yüksek olursa, cihazlar da o kadar yüksek güç iletir veya alır.
Dielektrik: 
1) İki iletken arasındaki herhangi bir elektriksel yalıtım ortamı. 
2) Elektriksel yalıtım veya ayırma sağlamak için kullanılan bir ortam.
Dielektrik Sabiti: Bir maddenin, dielektrik sabiti bir olan bir vakuma göre dielektrik dayanımını gösteren sayı.
Dielektrik Testi: Yalıtım sistemini doğrulamak için kullanılan bir test. Belirli bir süre boyunca belirli bir büyüklükte uygulanan bir gerilim.
Dielektrik Dayanımı: Yalıtkanların ve ara parçaların parlama veya delinme olmadan, tanımlanan aşırı yüksek gerilimlere karşı belirli bir süre (aksi belirtilmedikçe bir dakika) dayanma kabiliyeti.
Diyot: Doğrusal olmayan akim-gerilim özellikleri gösteren iki terminalli bir yari iletken (düzeltici) cihaz. Bir diyotun fonksiyonu, akıma bir yönde izin vermek ve karşi yönde durdurmaktır. Bir diyotun terminallerine anot ve katot adı verilir.
Farad: Bir coulomb değerine eşit bir miktarda elektrik yüklendiğinde, bir voltun potansiyel farkını ortaya çıkaran bir kondansatörün kapasitans değeri.
Frekans: AC sistemlerinde, hertz ile gösterilen (saniye basina döngü) akimin yön değiştirme hızı; Bir dalga biçiminin tam döngülerinin sayısının birim zamandaki ölçümü.
Toprak:
1. Toprağa bağlanmak anlamına gelen elektriksel terim. 
2. Bilerek veya bilmeden, bir elektrik akimini ya da ekipmanı toprağa ya da toprak yerine geçen bir iletkene bağlamak için kullanılan bir iletken bağlantısı.
Harmonik: Gerilimin, ana dalga frekansının katı olan bir sinüzoit bileşeni. Harmonikler asil olarak günümüzün modern elektrikli ekipmanlarının doğurduğu bir sonuçtur. Günümüzün elektronik cihazları, eskiden elektronik olmayan cihazların yaptığı gibi düz, sinüzoidal bir şekil yerine, akımı "darbeli" bir şekilde çekmek üzere tasarlanmıştır.. Bu darbeler, gerilimde bozulmalarla sonuçlanan, bozuk akım dalga biçimlerine sebep olmaktadır. Akım ve gerilim harmonikleri, kablolarda, bağlantılarda, motorlarda ve transformatörlerde aşırı ısınma ve devre kesicilerin istemsiz açması gibi sorunlara sebep olabilir.
Henry (H): Endüktansın metre-kilogram-saniye birimi, saniyede bir Amper şiddeti ile değişen bir devredeki akimin ürettiği bir voltluk elektromotor kuvvetinin endüktansına eşittir.
Hertz (Hz): 
1) Frekansın, saniyede bir döngüye eşit olan birimi. 
2) Alternatif akımda, pozitif ve negatif kutupların bir saniyedeki değişim sayısı.
IEC: Uluslararası Elektroteknik Komisyonu.
Endüktans:
1) Bir devrenin, akımdaki bir değişikliğin bir elektromotor kuvvet yarattığı özelliğidir. 
2) Empedansın manyetik bileşeni.
Kalkış Akımı: Empedansın yük direncinin normal çalışma değerine yükselmesinden önce yasanan akımdaki ilk dalgalanma.
İzolasyon:
1) Bir devredeki iletkenleri birbirinden ayırmak için iletken üzerinde kullanılan iletken olmayan bir madde. 
2) Yalıtımlı kabloların üretiminde kullanılan iletken olmayan malzeme.
kVA:
1) Bin Volt Amper ile ifade edilen Görünür Güç. 
2) Kilovolt Amper değeri, bir transformatörün nominal gerilimde ve frekansta, belirlenen sıcaklık artışını asmadan üretebildiği çıkışı gösterir.
kVAR: Gerilim ve akim akışının tam olarak senkronize olmadığı veya ayni fazda yer almadığı durumlarda ortaya çıkan ek reaktif akim akışı değeridir.
kW: Gerçek Güç, Kilowatt (kW) birimi ile gösterilir.
kWh: Kilowatt Saat, bir saat içinde bin watt kullanılmasıdır.
LED: Işık Yayan Diyot.
Megohmmetre: Bir DC gerilimi uygulayan ve iletkenin ya da ekipmanın yalıtımı ile sağlanan direnci (milyon ohm'luk birimlerle) ölçen bir test cihazı.
Ohm: Bir voltluk gerilime ve bir Amperlik akıma sahip bir devrenin direnci olarak tanımlanan elektrik direnç birimi.
Ohm Kanunu: U=IR; I=U/R; R=U/I; Burada U = Devreye uygulan gerilim, I = Devrenin akim hızı ve R = devre direnci. Ohm Kanunu gerilim düşüşlerini, hata akımlarını ve bir elektrik devresinin diğer özelliklerini hesaplamak için kullanılır.
Tepe - Tepe: AC dalga formunun pozitif tepe noktasıyla negatif tepe noktası arasındaki büyüklüğü.
PF: Güç Faktörü.
Faz Açısı: TAkım ve gerilim dalga şekilleri arasında derece veya radyan ile ölçülen açısal yer değiştirme.
Faz Rotasyonu: Faz rotasyonu, bir Çok Fazlı Sistemin rotasyonunu tanımlar ve genellikle saat yönünün tersinde "1-2-3" seklinde belirtilir. A.B.D'deki kamu hizmeti kuruluşları, her bir fazı tanımlamak için "1-2-3" yerine "A-B-C" kullanırlar. Ancak, 1, 2 veya 3 yerine "A" kullanılan A-B-C, A-C-B veya C-B-A şeklinde farklı ifadeler de bulunmaktadır. Avrupa, bu faz isimlerini tanımlamak için R-S-T gösterimini kullanmaktadır.
Polarite:
1) Gerilimin bir referans potansiyeli (+) ile olan ilişkisini gösteren elektrik terimi. 
2) Transformatörler açısından Polarite, akimin yüksek gerilim terminalleri üzerinden alçak gerilim terminalleri yönüne doğru akışını gösterir.
Güç Faktörü: Üretilen giriş geriliminin (volt), giriş akımı (amp) ile çarpımına karşılık, tüketilen enerji miktarının (watt) oranı. Diğer bir deyişle güç faktörü, kullanılan enerjinin hatlardan geçen enerjiye göre yüzdesidir. Sisteme kondansatör eklendiğinde, balast bobinlerinin endüktif etkisi değişerek, bir Normal Güç Faktörü (NPF) sistemi Yüksek Güç Faktörü (HPF) sistemine dönüştürülür.
Aralık: En düşük kalibrasyon noktasının en yüksek kalibrasyon noktasına oranıyla gösterilen nominal çalışma sınırları.
Gerçek Güç: Bir AC devresinde sabit bir süre içinde ani olarak üretilen volt ve amperin ortalama değeri.
Referans aralığı: Transdüktörün yerleşik hatalara ilişkin gerekliliklere uyum sağladığı bir etki miktarına ilişkin değerleri içeren belirli bir aralık.
Referans değeri: Transdüktörün yerleşik hatalara ilişkin gerekliliklere uyum sağladığı bir etki miktarına ilişkin tek bir değer içeren belirli bir aralık.
Referans Koşulları: Performans testi yapmak ya da ölçüm sonuçlarının karşılaştırılmasının geçerli olmasını sağlamak için belirlenen transdüktör kullanım koşulları.
Artık Akım: Çok fazlı bir sistemde, tüm hat akımlarının cebirsel toplamı.
Direnç: Akım hızının aksine, ohm ile gösterilir.
Kare Ortalamalarının Kökü (RMS): Alternatif akım veya gerilimin etkin değeri. RMS değeri, ayni güç aktarımını sağlayan AC akım veya gerilimini, bir DC akım veya gerilimi ile eşitler.
Kısa Devre:
1. Topraklanmamış iletkenin başka bir iletkenle ya da topraklanmış bir nesneyle temas etmesiyle ortaya çıkan yük. 
2. Farklı potansiyelin iki noktası arasında bilerek ya da bilmeden yapılan göreli olarak düşük empedansın olağandışı bağlanması.
THD:  THD (%THD, Toplam Harmonik Bozulma) — esas değerin yüzdesi olarak ifade edilen ve tüm harmonik frekans akım veya gerilimlerinin esas akım veya gerilime olan katkısı.
True RMS: Alternatif akim ve gerilimlerin çoğu, ayni zamanda RMS (Kare Ortalamalarının Kökü) olarak da adlandırılan etkin değerlerle ifade edilir. Bu etkin değer, alternatif akım ve gerilim değerlerinin karelerinin ortalamasının kare köküdür. Birçok redresörlü tip devreli pens metrede, AC ölçümleri için RMS değerlerine göre kalibre edilmiş ölçekler bulunur. Ancak bunlar gerçekte, gerilim veya akımın bir sinüs dalgası olduğunu varsayarak, giriş geriliminin veya akımının ortalama değerini ölçerler. Etkin değerin ortalama değere bölünmesiyle elde edilen sinüs dalgası dönüşüm faktörü 1,1'dir. Giriş akımı veya gerilimi sinüs dalgasından farklı bir biçime sahipse, bu cihazlar hata verir.
Gerilim; Volt.
VA:
1) Elektrik kapasitesi veya elektrik yükü, Volt*Amper ile gösterilir. 
2) Volt Amper değeri, bir transformatörün nominal gerilimde ve frekansta, belirlenen sıcaklık artışını asmadan üretebildiği çıkışı gösterir.
VAR: Volt Amper Reaktif. Ayrıca bkz. "Reaktif Güç".
Volt: Elektromotor kuvvetin bir birimi. Bir ohm dirençli bir Amperlik akım üretmek için gereken elektrik potansiyeli.
Gerilim Düşmesi: TAkım akarken bir devredeki gerilim kaybı.
Watt:
1) AC ölçümlerinde etkin güç (Watt ile ölçülür) gerilim, akım ve güç faktörüne eşittir (akım ve gerilim arasındaki faz açısının kosinüsü). Watt=E*I *COS(f). Bir Watt, hem voltu hem de amperi göz önünde bulunduran güç birimidir ve bir Amperlik akımın bir voltluk potansiyel farkı boyunca aktığı bir devrenin gücüne eşittir. 
2) Bir joule/saniye.
Watt Saat:
1) Bir watt'ın bir saat boyunca çalışmasına eşit olan iş birimidir. 
2) 3600 Joule.
Reaktans: Ohm birimiyle gösterilir.
Google Plus'ta Paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder