3D Özellikli Televizyonlar




3D TV demek 3 boyutlu görüntü oynatabilir TV demektir o yüzden İngilizcede 3D Ready TV denmektedir. Yani sadece 3D görüntü izlemek için değildir. Aynı zamanda bir LCD, bir Plazma, bir LED TV’dir. LCD, Plazma eskidiği için genelde 3D LED TV’ler piyasaya sunulmaktadır. Tabii ki full hd, yani yüksek çözünürlüklü görüntülere cevap verebilen TV’dir.



3D TV aldığınızda uydu, kablo tv, anten gibi bir alıcı (receiver) ile görüntüyü TV’ye aktardığınızda 2D izlersiniz. Yani normal bir tv gibidir. Kumandasında kocaman bir 3D tuşu vardır ki bu şekilde 3D görüntüye geçebilirsiniz.



3D TV alanlar 3D Bluray oynatıcı da almalıdır ki evde 3 boyutlu film izleyebilsinler… Aksi takdirde özel 3D TV’ye uyumlu yayın yapılmasını beklemeli ya da Sky gibi uydudan yayın yapan ücretli 3D TV kanalı satın almalıdırlar.



Normal bluray oynatıcılar 3D Bluray film oynatamazlar… 3D Bluray oynatıcı almanız gerekmektedir. Bluray oynatıcı olarak PS3 kullanıyorsanız, 3D Bluray film oynatabilirsiniz. Ekim ayı itibarıyle PS3 ek yazılım güncelleştirmesi yapmıştır. 3D TV ve 3D Bluray Oynatıcı aldınız, artık 2d full hd bluray film izleyebilirsiniz. 3D İzlemek isterseniz, 3D TV’nize uyumlu 3D gözlük almanız gerekiyor.


Modern üç boyutlu kameraların önünde tıpkı insan gözü gibi belli açıyla yerleştirilmiş iki lens bulunmaktadır.bu şekilde hd sağ ve sol göz için çekilmiş resimler bluray disklere veri olarak kayıt edildikten sonra (buna burning denilir.)bluray 3d oynatıcı sayesinde tv displayine yansıtılır.böylece ekranda üst üste binmiş iki resim gelmiş olur.çıplak gözle bakıldığında bulanık görülmesinin sebebide budur..şimdi iş televizyonun içinde beynimizin yaptığı işlemi yapması gerekir..bunu tvlere yerleştirilen rf vericilerle sağlıyorlar.burada devreye aktif shutter denen gözlükler giriyor..



Tv den gelen sinyallerle gözlük sağ gözün resimleriyle sol gözün resimlerini seçip üst üste bindirmektedir.böylece 3d tv nin ekranın içine doğru veya dışına doğru algıyı oluşturmaktadır.işte üçüncü boyut..lcd,lcd led tv ve plasma tvlerde bu teknoloji uygulanabilmektedir.






Google Plus'ta Paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder