Buram Buram Anadolu: Tarhana Çorbası Tarifi




Buram Buram Anadolu Kokuyor: Sıcacık Tarhana Çorbası


Tarhana çorbası tarifi, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada farklı çeşitleriyle tanınan bir çorbadır. Geçmişinin Türklerin Orta Asya koluna kadar uzandığı düşünülmektedir.Ülkemizde oldukça meşhur olan Tarhana çorbası, adını Farsça “terhane” olan kelimeden aldığı söylenmektedir. Kelime zamanla değişerek ve gelişim göstererek Türkçeleştiği düşünülmektedir. Tarhana çorbası tarifi ile içinizi ısıtmadan önce bu bizim için oldukça özel ve lezzetli çorbanın tarihini araştırmak istedim. Oldukça eski geleneklere göre Türkler, tüm yiyecekleri saklamak için kurutma yöntemini kullanmışlar ve yoğurdu saklamak için de Tarhana çorbasını keşfetmişler.

Büyük bir bölümü yoğurttan oluştuğu için oldukça besleyici bir çorba olan Tarhana, kuru toz halinde olduğu için saklaması oldukça kolaydır. Başta Türkiye olmak üzere Türk Dünyasının farklı bölgelerinde Tarhana pişirilir. Fakat her yöre kendine ait türünü kullanmaktadır. Ülkemizin Bandırma Gönen, Afyon, Malatya, Uşak, Kahramanmaraş illerinde ve Gediz ile Beypazarı ilçelerinde oldukça ünlüdür.

Kokusunda Anadolu'nun güzelliklerini barındıran tarhana çorbası tarifi, saklaması, besleyici ve sağlık açısından pozitif faydalarının oluşuyla yıllardır sofraları süslemektedir.




Senin Yerin Bizde Başka: Tarhana Çorbası Tarifi




Gerekli Malzemeler:

  • 1 su bardağı toz tarhana
  • 6 su bardağı sıcak et suyu (1 adet et su tablet ile hazırlanmış)
  • 2 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane


    ⇛Öneri
   👉    Dilerseniz hazırlamış olduğunuz tavuk veya et suyunu kullanabilirsiniz.


Sadece 5 Adımda: Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
Önce 1 su bardağı sıcak et suyuyla tarhanayı karıştırıp yumuşamaya bırakın.
Derin bir tencere içerisine ay çiçek yağını döküp kızdırın. Ardından domates salçasını ekleyip yaklaşık 3 dakika kadar kavurun.
Tuz, pul biber, karabiber ve naneyi ekleyip, karıştırın. Baharatlar ile salça kavrulunca önceden ıslatılan tarhanayı ekleyin.
Kalan sıcak et suyunu karışıma ekleyin, çırpıcı kullanarak sürekli karıştırıp çorba kıvamını yakalayın.
Kaynamaya başlayınca sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Daha önce tarhana çorbası tarifi uygulamayanların tarife sadık kalmasını öneriyorum. 
Afiyet ve şifa olsun 😄



Google Plus'ta Paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder